Postavení Čechů a Slováků v UK po Brexitu – nejnovější informace

10

Co bude s Čechy a Slováky žijícími ve Velké Británii poté, co VB oficiálně opustí Evropskou unii, je otázka, která pálí snad všechny z nás, kteří tu žijeme. Před pár týdny britská vláda zveřejnila nejnovější informace týkající se postavení Čechů a Slováků a ostatních občanů Evropské unie ve Velké Británii v období do Brexitu a po něm.

Dohoda o postavení občanů EU v UK po Brexitu

Velká Británie dosáhla dohody s Evropskou unií o právech občanů EU, kteří ve Velké Británii žijí, tedy mimo jiné i Čechů a Slováků. Podle této dohody budou moci občané EU a jejich rodiny ve Velké Británii po oficiálním odchodu Velké Británie z Evropské unie 29. března 2019 zůstat. Jejich postavení ve Velké Británii a právo zde zůstat nebude nikterak narušeno. Tito občané budou mít rovněž nadále přístup k veřejným prostředkům a službám. Podívejme se nyní na nejdůležitější body této dohody, které se týkají Čechů a Slováků žijících v UK.

Hlavní body dohody

  • Lidé, kteří v UK řádně a bezúhonně žili před 29.3.2019 nepřetržitě po dobu delší než 5 let, si budou moci zažádat o tzv. settled status (status usedlíka). Status usedlíka jim zaručí právo zůstat zde natrvalo, mít přístup k veřejným prostředkům a službám, případně zažádat o britské občanství.
  • Lidé, kteří do UK přijeli před 29.3.2019, ale žili zde řádně a bezúhonně po dobu kratší než 5 let, budou moci zažádat o temporary residence permit (dočasné povolení k pobytu) a zůstat zde, dokud nedosáhnou 5 let pobytu. Potom si budou moci zažádat o settled status.
  • Rodinní příslušníci, kteří před 29.3.2019 žili s občany Evropské unie v UK, budou rovněž moci zažádat o settled status, a to obvykle po 5 letech pobytu v UK.
  • Rodinní příslušníci (manželky a manželé, registrovaní partneři i partneři, kteří nejsou zákonně oddáni/registrováni, nezaopatřené děti a nezaopatřená vnoučata, nezaopatření rodiče a prarodiče) budou moci přijet žít s občany Evropské unie po Brexitu  v případě, že jejich vztah existoval před 29.3.2019.

Postavení Čechů a Slováků v UK po Brexitu 29.3.2019

Následující tabulka výše popsanou situaci jasně vyobrazuje. Po odstoupení UK z Evropské unie bude následovat 2leté období, během kterého si budou všichni občané EU (tedy i Češi a Slováci), kteří žili v UK před 29.3.2019, muset zažádat buď o settled status, nebo o temporary resident permit podle toho, zda žili v UK více, nebo méně než 5 let, viz oranžové schéma.

Občané EU, kteří do UK přijedou po 29.3.2019, zde budou moci žít, pracovat a studovat. Přesné podmínky nejsou zatím známy, vyjednávání pokračují, viz zelené schéma.

Brexit v Anglii

Žádost o settled status

Dohoda o odstoupení UK od Evropské unie se stane součástí platné britské legislativy a Home Office se jí bude muset řídit. Žádostem o settled status, které budou v souladu s výše uvedenými podmínkami, bude muset být vyhověno.

Proces podání žádostí o settled status bude jednodušší a rychlejší než současný proces podávání žádostí o trvalý pobyt.

Kolik bude žádost o settled status stát?

  • cena žádosti o settled status bude přibližně stejná jako cena, kterou platí britští občané za žádost o pas
  • pokud jste držiteli permanent residence nebo indefinite leave to remain, musíte si o settled status  také zažádat, ale získáte ho zdarma – váš současný dokument permanent residence nebo indefinite leave to remain vám bude jednoduše vyměněn

Co bude nutné přiložit k žádosti o settled status?

K žádosti budete muset přiložit platný průkaz totožnosti a fotografii a také uvést případné záznamy v trestním rejstříku. Totéž platí i pro držitele permanent residence indefinite leave to remain.

Kdy si budete moct zažádat o settled status?

Žádosti o settled status  by měly být k dispozici online koncem roku 2018. Poté budete mít nejméně 2 roky od data odchodu UK z EU, abyste si o settled status zažádali.

Chcete zasílat nové příspěvky automaticky? Přihlaste se k odběru!

*Informace v článku jsou čerpány z oficiálních webových stránek vlády Velké Británie gov.uk a zveřejněny v souladu s Open Government Licence.

Autor článku

Jana

Překladatelka na volné noze www.czechenglishtranslator.co.uk a autorka webu o bilingvní výchově www.bilingvni-vychova.com . Ve volném čase mě nejčastěji najdete na tenisovém kurtě nebo horolezecké stěně a v zimě někde na sjezdovkách :)

10 komentářů

  1. Dobrý den,
    budu žádat od pre-settled status (temporary residence permit) a až pak dosáhnu pěti let pobytu tak o settled status. Rád bych se zeptal, jestli je potřeba splnit nějaké podmínky pro následné získání tohoto settled status (například tak jako je to u žádosti o občanství – nebýt během pěti let více než 450 dnů mimo UK, atd.)?
    Honza

    • Jana

      Dobry den, pro ziskani indefinite leave je to momentalne 180 dni v roce mimo UK. Nevim, zda to bude u settled stejna doba. Mam pocit, ze uz jsem na to nekomu v komentarich odpovidala, ale ted to nemuzu najit…

  2. Dobrý den, Jano,

    chci se přeptat taktéž ke statusu v UK. S manželem jsme v UK žili nepřetržitě od října 2011, avšak z rodinných důvodů jsme se museli (opět) v říjnu 2016 vrátit do ČR. Manžel před pár dny odcestoval zpět do UK žít a pracovat, já jsem stále v ČR, avšak chystám se za ním v létě – opět dlouhodobě. Chtěla bych vědět jak budeme posuzováni my, zda se nám předchozí pobyt bude nějak zohledňovat nebo budeme bráni jako nově příchozí, byť před odchodem UK z EU? Děkuji za odpověď Kristina

    • Jana

      Dobry den, podle portalu gov.uk to vypada, ze nesplnujete podminku nepretrziteho pobytu… Stoji tam nasledujici: You can apply for British citizenship by naturalisation if you were in the UK exactly 5 years before the day the Home Office receives your application and lived in the UK for at least the 5 years before the date of your application and spent no more than 450 days outside the UK during those 5 years and spent no more than 90 days outside the UK in the last 12 months. Nevim, jestli udeluji nejake vyjimky. Zkuste jim zavolat a zeptat se jich.

  3. Dobrý deň. Žijeme s priateľkou v UK rok a pol. O týždeň odchádzame, pretože sme dostali víza na Nový Zéland, takže chceme túto životnú príležitosť využiť. Tie víza sú na jeden rok. No po tom roku, by sme sa chceli vrátiť späť do UK. A teraz máme dilemu ktorá kategória sa bude vzťahovať na nás. Pretože už sme tu žili, máme NIN, platili sme tu dane, odvody, máme dôchodkové poistenie, no vrátili by sme sa až po oficiálnom dátume vystúpenia UK z EU. Budeme môcť v takom prípade ešte požiadať o temporay resident permit? Alebo už sa na nás bude vzťahovať pravidlo ako na ľudí, ktorí prišli do UK v prechodnom období? Ďakujem za odpoveď

    • Jana

      Pokud na rok odjedete a vratite se az po Brexitu, tak nesplnujete podminku NEPRETRZITEHO pobytu a domnivam se tedy, ze to, ze jste tu zili v minulosti, se nebude pocitat.. Kazdopadne podle aktualnich informaci sem budete moci bez problemu prijet a zit zde a pracovat. Jak presne to bude, se jeste nevi.

  4. dobry den ziji v anglii 8 let nikdy jsem nebyla na socialnich davkach a bojim se ze me vyhosti tak bych rada vedela co jsi.mam vyridyt abych tu mohla zit dekuji

    • Jana

      Dobry den, zatim si nemusite vyrizovat nic. Az britska vlada spusti novy registracni system, zazadate si o status usedlika (podminkou je, ze tu zijete nepretrzite 8 let a nemate zadne zaznamy v trestnim rejstriku). Potom budete moct v Anglii zustat natrvalo. Kdy presne bude mozne si o status usedlika zacit zadat, se jeste nevi, ale predpoklada se, ze to bude nekdy na podzim 2018. Budu o tom psat na tomhle webu, tak se kdyztak prihlaste k odberu novych prispevku a prijde Vam upozorneni na email.

  5. Dobry den,chci se zeptat zda když pojedu do Velké Británie třeba v létě 2018 tak mohu žádat o povolení pracovat a žit s rodinou.Mam strach jak Velka Británie nebude evropské unie že nás vyhostěj.Můžete mi poradit zda to je dobrý nápad to zkusit. Děkuji

Napsat komentář

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.