Práva Čechů a Slováků v UK po Brexitu: nejnovější informace britské vlády

21

Jak jsem již psala v několika předchozích článcích, práva Čechů a Slováků žijících ve Spojeném království zůstanou po Brexitu nedotčena. Všichni občané EU si však budou muset zažádat buď o dočasné povolení k pobytu (tzv. pre-settled status), nebo o status usedlíka (tzv. settled status), a to podle toho, jak dlouho ve Spojeném království žijí.

Dnes zveřejnila britská vláda nejnovější informace týkající se tohoto tématu. Níže uvedené platí pro všechny občany EU včetně Slováků a Čechů (výjimku tvoří občané Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska, o jejichž právech se nadále vyjednává). Vše je pouze zatím návrhem a podléhá konečnému schválení Britským parlamentem.

Ve zkratce

  • Česi a Slováci, kteří budou chtít po Brexitu i nadále žít v UK, budou muset zažádat o settled status (nebo pre-settled).
  • Žádost se bude vyplňovat online a předpokládá se, že bude dostupná koncem letošního roku. Celý systém by měl být do března 2019 plně funkční.
  • Uzávěrka žádostí bude 30. června 2021, po tomto datu nebude možné již o pre-settled, ani settled status zažádat (výjimkou bude, pokud do UK budete chtít přijet za rodinnými příslušníky, kteří zde již žijí).
  • Osoby, kterým bude udělen settled status (nebo pre-settled), budou mít stejná práva jako britští občané včetně přístupu ke zdravotnictví, vzdělání a veřejným fondům a nároku na důchod, a budou moci (pokud budou chtít a budou splňovat podmínky) zažádat o britské občanství

Podmínky, které musíte splňovat, aby Vám byl udělen settled status (status usedlíka)

Aby Vám byl udělen settled status, musíte splňovat následující podmínky:

  • musíte být občanem EU nebo členem rodiny občana EU
  • musíte žít před podáním žádosti v UK nepřetržitě 5 let (tzv. continuous residence)
  • datum Vašeho příjezdu do UK může být nejpozději 31. prosinec 2020
  • pokud v UK žijete méně než 5 let, budete moci zažádat o pre-settled status a po dosažení 5 let pobytu zažádat o settled
  • pokud Vaše dítě nemá britské občanství, budete za něj muset o settled status zažádat Vy

Co znamená continuous residence (nepřetržitý pobyt)

Nepřetržitý pobyt znamená, že v každém z 5 let, které jsou potřeba pro udělení statusu usedlíka, musíte v UK strávit nejméně 6 měsíců. Výjimku lze udělit pouze z následujících důvodů:
– studium nebo zaměstnání (popřípadě jiný důležitý důvod) po dobu nanejvýš 12 měsíců
– povinná vojenská služba

Žádost o settled status

  • Žádost se bude vyplňovat online.
  • Uzávěrka žádostí bude 30. června 2021 (výjimku tvoří osoby, které budou chtít do UK přijet za rodinnými příslušníky, kteří zde již žijí).

Co budete potřebovat

Při vyplňování žádosti budete muset poskytnout:

Důkaz totožnosti

  • platný cestovní pas nebo občanský průkaz. Dokumenty budete moci zaslat buď poštou, nebo je naskenovat a poslat elektronicky.
  • digitální fotografie obličeje

Důkaz pobytu v UK

  • budete ministerstvu vnitra (the Home Office) moci dát svolení k prověření údajů daňového úřadu (HMRC), které by měly dokázat, jak dlouho žijete v UK
  • je možné, že budete pro prokázání délky pobytu v UK muset poskytnout bankovní výpisy, účty za elektřinu, vodu apod., formuláře P60
  • (osoby, které jsou držiteli platného povolení o trvalém pobytu (permanent residence) nebo dokumentu o neomezeném povolení zůstat v UK (indefinite leave to remain) důkaz o pobytu poskytovat nemusí)

Veškeré dokumenty budete moci naskenovat a nahrát online.

Osoby se záznamy v trestním rejstříku

Všechny osoby starší 18 let budou muset poskytnout výpis z trestního rejstříku. Záznam v rejstříku nebude nutně překážkou k získání settled status a každý případ se bude posuzovat jednotlivě.

Poplatky

Předpokládáné poplatky:

  • £65 pro osoby ve věku nad 16 let
  • £32,50 pro děti 0 – 15 let
  • zdarma pro osoby, které vlastní indefinite leave to remain nebo permanent residence document
  • zdarma pro děti v péči

*Informace v článku jsou čerpány z oficiálních webových stránek vlády Velké Británie gov.uk a zveřejněny v souladu s Open Government Licence. Celý článek v původní anglické podobě a s veškerými podrobnostmi najdete ZDE.

Chcete zasílat nové příspěvky automaticky? Přihlaste se k odběru!

Autor článku

Jana

Překladatelka na volné noze www.czechenglishtranslator.co.uk a autorka webu o bilingvní výchově www.bilingvni-vychova.com . Ve volném čase mě nejčastěji najdete na tenisovém kurtě nebo horolezecké stěně a v zimě někde na sjezdovkách :)

21 komentářů

  1. comam robit ked mam platni insurant ktori som dostal roku 2015 novembri ale zil som tam len tri mesiace ,aku sancu mam keby som tam chcel nadalej zit,co nato potrebujem .je mozne este vratit spet insurant alebo mam nejake vyhodi ked ho mam.

  2. Já bych vám doporučil všem Čechům co jste v Anglii aby jste odjeli do své země jelikož je tady hodně migrantů a vy je moc nemusíte

    • Citaj clanok: jasne tam mas napisane, ze mozes poziadat o “pre-settled” statut (docasny usadlik). Co znaci, ze po piatich rokoch mozes znova poziadat o “settled” (usadlik) statut.

  3. Hana Krikavova -

    Dobry den,

    moje dvacetileta dcera je od letosniho unora v Anglii jako au pair. Rada by si v pristich mesicich nasla nejakou poradnou praci, nejspis zpocatku v pohostinstvi a pak by videla, jak se bude jeji kariera rozvijet. Vloni maturovala na stredni zdravotni skole.

    Rada bych si overila, zda chapu spravne, co bude po breznu 2019.
    1) Dcera samozrejme spada do skupiny, co 29.3.2019 bude v Anglii mene nez 5 let – “nizsi” skupinu jsem nenasla, je tedy jedno, jestli tam bude 4 roky nebo par mesicu?
    2) A hlavne, zatim je jen au-pair, tzn neni regulerne zamestnana a neodvadi dane a prispevek do statniho pojisteni. Zapocitava se toto obdobi tedy vubec, nebo az od doby, kdy zacne s opravdovym zamestnanim?
    3) A musi toto zamestnani byt na dobu neurcitou nebo muze byt i doba urcita? Byva vubec bezna nabidka prace v pohostinstvi na dobu neurcitou? Pripadne, kde hledat?
    4) Musi pak mit v tomto zamestnani odpracovanou nejakou konkretni dobu pred tim 29.3.2019 (treba zkusebku 3 mesice nebo dele? Nebo staci mesic??), aby jeste spadala do te skupiny, ktera dostane veskera povoleni jednoduseji nez po tom breznu?

    Otazky jsem ocislovala pro vetsi prehlednost. Predem dekuji! Hana K.

  4. Ondřej Armaš -

    Zdravím. Měl bych dotaz. Co jsem pochopil tak si o dočasné povolení k pobytu mohu zažádat do 30.6.2021 a není nutné, abych v UK předtím žil. Takže, když si o něj zažádám např. v březnu 2021, tak si pak po 5-ti strávených v UK mám zažádat o co? Nebo není ani možné si zažádat o dočasné povolení k pobytu, když jsem v UK před brexitem nežil?

    Předem děkuji za odpověď.

    • Jana

      Abyste si mohl zazadat o pre-settled status (docasne povoleni k pobytu) musite do UK prijet pred datem Brexitu (29.3.2019). Po 5 letech pobytu si zazadate o settled status (status usedlika). Pro lidi, kteri do UK prijedou po 29.3.2019, budou platit jine podminky.

      • Radoslav Outrata -

        A když bude chtít za mnou přijet manželka a zůstat v Anglii, jaké budou podmínky po Brexitu? Ví se?

      • Dobrý den, a víte jaké podmínky to budou? My se budeme stěhovat do uk cca dva měsíce po samotném brexitu, dříve to bohužel není možné. Ale měla jsem za to, že když přijedeme v přechodném období, budeme si moc také zažádat o dočasný status.

        • Jana

          Dobry den, ano, budete, je to tak i v clanku napsane. Pokud prijedete do UK pred 31.12.2020, budete si moci o pre-settled status zazadat.

      • dobrý den jsem tu sice dva roky ale pracovala jsem vždy nekde bezesmlouvy po nějakých kebab shopech a tak a nasurance insurance number mám teprve asi 7 měsíců bouzel a mezitím jsem dělala po nějakých agenturách kdyz budovou chtít nějaké ti papíry jak dlouho jsem tu a tak nebo kde jsem pracovala staci dát jména tech agentur přes kterých jsem pracovala nebo momentalne pracuju ? a myslíte že me budou počítat ze jsem v anglii od té doby co mi udělaly IN number ?? dekuji za odpoved

      • mam otazku letim na vanoce do ceska a chtela bych tam stravit aspon tri mesice kvuli tomu ze po brexitu to asi bude slozitejsi ale ziji zde v anglii uz od 3.ledna 2014 budu mit po tom problem se sem vratit treba zacatkem brezna ? dekuji moc

Napsat komentář